Konak’ın kökü nedir?
Misafir ~ konak kelimesi, kon- “uzanmak, yatağa gitmek, geceyi geçirmek” fiil kökünden türemiştir, bkz. Mahmut El-Kaşgarî’deki -k isim-fiil ekiyle Kon-12. Misafir biçimi, -ak ekiyle aynı kökten türemiştir.
Kurak kelimesinin kökü isim mi fiil mi?
kuru- – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe kurġa – “kurutmak” fiilinden türemiştir. Bu fiil Eski Türkçe kuruġ “kuru” kelimesinden türemiştir.
Ekmek kelimesinin kökü isim mi fiil mi?
Türkçe-Türkçe “ekmek” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen Eski Türkçe “ötmek” veya “yapmak” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe üt- “alevlerde kızartmak” fiilinden, Eski Türkçe +(A)mAk ekinden türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Kaynak kökü isim mi fiil mi?
Fiil kökü – yazmak, okumak, görmek gibi; kaynak bir şeyin nereden geldiğidir.
Konak kelimesi Türkçe mi?
Orta Türkçe konak “1. “Geceleyen kişi, misafir, 2. Konaklama yeri, alan” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe kon- “durmak, sokakta gecelemek” fiilinden, Türkçe +(g)Ak ekiyle türemiştir.
Konak nedir?
Malikane, büyük ve görkemli ev. Hükümet işlerinin yürütüldüğü bina; araba veya hayvanla bir günde kat edilen mesafe. Yolculuğunuz sırasında inip gece konakladığınız yer. Genellikle bir bahçe içinde inşa edilen, malikaneden daha küçük binalara malikane denir.
Kelimede kök nasıl bulunur?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Sevgi isim mi fiil mi?
» “Love” kelimesinin kökü “love”dur. “Sev” kelimesine “-mek” ekini eklersek “to love” olur. Infinitive ekini eklersek anlamlı bir kelime elde edebileceğimizden, “sev-” fiil köküdür ve “sevgi” bir fiil köküdür.
Işığın kökü isim mi fiil mi?
Eski Türkçe yasuk “ışık, güneş” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yasu – “parlamak”tan ve Eski Türkçe eki +Uk’dan türemiştir.
Bıçak kökü isim mi fiil mi?
*bıçak < bıç- ak bıç-: fiil kökü, -ak: Fiilden isim türetme eki olarak türeyen kelimenin kökü standart dilde türetilmemiş ve çekimlenmemiş olduğundan kök açıkça tanınmıyor.
Derginin kökü isim mi fiil mi?
Dergi – Nisanyan Sözlük. Eski Türkçe térgü “masa, masanın üzerindeki çeşitli tabaklar” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Yeni Türkçe +PDO ekiyle Eski Türkçe tér- “dermek” fiilinden türemiştir.
Ödev kelimesinin kökü isim mi fiil mi?
Ödev – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe pay- fiilinden Yeni Türkçe eki +Av ile türemiştir.
Yemek isim mi fiil mi?
Yemek hem bir fiil hem de bir sıfattır.21 Kasım 2023Yemek hem bir fiil hem de bir sıfattır.
Göç isim mi fiil mi?
Göç kelimesi Türkçede hem fiil hem de isim olarak kullanılan bir kelimedir.
Okul kökü nedir?
Etimoloji. “Okul” kelimesi, muhtemelen 22 Ekim 2011’de Wayback Machine’de arşivlenen Fransızca “école” kelimesinden gelen Türkçe “okumak” kökünden gelir. (ekol) kelimesiyle analoji yoluyla serbest çağrışım yöntemiyle türetilmiştir.
Konak görevi nedir?
Ev sahibi genellikle konuklarına yiyecek ve barınak sağlar. Örnekler arasında virüslerin ev sahibi hücreleri, köklerinde azot sabitleyici bakteriler bulunan baklagiller ve parazit solucanlara ev sahipliği yapan hayvanlar bulunur.
Batı kökü nedir?
Dört ana yönden biri olan Batı, doğunun zıttıdır. “To set” (batmak) kök fiilinden türemiştir ve güneşin battığı yönü ifade eder.
Büyük kökü nedir?
büyük – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe bedük, “büyük” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe bedü – “büyümek” fiilinden ve Eski Türkçe +Uk ekinden türemiştir.
Atkı kökü nedir?
Eşarp – Nişanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe at- fiilinden, Türkçe-Türkçe +PGU ekiyle türemiştir.
Kaynak: dibe.com.tr