Tanıklıktan kim çekilemez?
45. Madde, sanıkın amirinin veya diğerinin altında şüpheliyi veya kan akrabasını veya kayın akrabalarını ifade etmekten çekinmeyin. D) Şüphelinin üçüncü derecesi veya sanık dahil buchen akrabaları. e) Şüpheli veya sanık arasında çocukluğu olanlar.
Tanıklıktan çekinme hakkının istisnaları nelerdir?
b) Aile üyeleri arasındaki aile ilişkilerinden kaynaklanan finansal anlaşmazlıklar durumunda, c) c) Aile üyelerinin doğum, ölüm veya evliliklerinden kaynaklanan finansal anlaşmazlıklar durumunda.
Davacının oğlu tanık olabilir mi?
Tanık, davanın konusu hakkında bir kavram olarak bilgi ve görgü kuralları olan üçüncü kişidir. Başka bir deyişle, bir davacı, bu davada partisi olmayan bir davalı olan davalarda da gözlemleyebilir. Yaşadıkları ve kolayca ilettikleri olayı kolayca ayırt etme gücüne sahip olan küçükler de ifade verebilir.
Tanıklıktan çekinme hakkı nasıl kullanılır?
Sertifikadan korkabilecekler, dinlenmeden önce sertifikadan korkmalıdır. Bu insanlar sakin sırada her zaman ifadelerden korkabilirler. Sertifikadan çekilme hakkı hem incelemede hem de zulüm aşamasında kullanılabilir.
Kimler tanıklıktan çekinebilir HMK?
Tanığın beyanı, 248. maddede yazılan kişilerden birinin onuruna veya itibarına zarar verebilir veya cezai soruşturmalar ve kolluk kuvvetleri yürütürse ifadelerden korkar. Tanığın açıklaması profesyonel veya sanat sırının geliştirilmesine yol açarsa, kişi sertifikadan korkabilir.
Tanıklık nasıl iptal edilir?
Sertifikadan korkan herkes, duyulduğu günden önce yazıldığı veya davet edildiği duruşma için bu nedeni haklı gösteren tereddüt ve kanıt nedenini bildirmek zorundadır. Mahkeme duruşmanın taraflarını dinledikten sonra, tanıklıktan korkmanın haklı olup olmadığına karar verir.
Sanığın kardeşi tanıklıktan çekinebilir mi?
1 (1) Aşağıdaki kişiler sertifikadan korkabilirler: a) Şüphelinin veya sanığın nişanlısı. B) Evlilik bağı olmasa bile, şüphelinin şüphelisi. c) Şüphelinin veya kan akrabasının üst veya alt sistemi veya sanıkların kayın akrabaları.
Şahitlik geri çekilebilir mi?
Düzgün bir şekilde adlandırılsa da, bilgi olmadan gelmeyen tanık şiddet içeren. “Aynı yasanın 247. maddesine göre, tanık olarak adlandırılan kişi, açıkça belirtilen bir dava durumunda ifadelerden korkabilir.
Tanıklıktan çekinme hakkı olan meslek grupları nelerdir?
Doktorlar, diş hekimleri, eczacılar, ebeler ve asistanları ile diğer tüm tıp uzmanları veya sanatları, bu sıfatlar nedeniyle hastalarından ve akrabalarından öğrendikleri sırları deneyimlemekten korkabilir.
Kimler tanıklık yapamaz?
5271 sayılı Ceza Muhakemesi’nin 50. maddesinde yemin etmeyen tanıklar arasında; Diyerek şöyle devam etti: “Soruşturma veya zulüm konusuna katılma suçunu gizleyen veya değiştirenler veya suçların kanıtlarını yok etmekten, saklamaktan veya değiştirmekten şüphelenenler”.
Mahkemede tanıklıktan nasıl vazgeçebilirim?
Diğer tarafın açık onayı, tanıkların kanıtlarından vazgeçmekle yükümlüdür. Bununla birlikte, bazı durumlarda, etkinlikte tanığın ifadesinin, hakimin diğer tarafın rızası olmadan tanıktan vazgeçebileceği önemsizdir.
Avukatın tanıklıktan çekinme hakkı nedir?
1. İzleyici veya kursiyerler veya asistanlar, bu sıfata dayanarak veya talep ettikleri adli görev nedeniyle öğrendikleri sırları ifade etmekten korkabilirler. Avukatın profesyonel sırrı koruma taahhüdünün, sıfatı veya davet ettiği yargı görevi nedeniyle avukatın tüm sırlarını kapsadığı görülebilir.
Şahitlikten vazgeçerse ne olur?
Sanığın tanıklık görevini onayladığı konusunda bir açıklama yoktur. Bu nedenle, davacının sunulmasının zorunlu yasalara uygun olarak herhangi bir hüküm ve sonucu olmamalıdır.