BDDK nedir, görevleri nelerdir?
Faaliyetleri nelerdir? Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 31 Ağustos 2000’de kurulan özerk bir kamu kurumudur. Türkiye’de faaliyet gösteren 200’den fazla finans kuruluşunun faaliyetlerini denetlemek ve düzenlemekten sorumludur.
Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu kime bağlıdır?
27 Nisan 2018 tarihli ve 2018/1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde;
BDDK’nın düzenleme yaptığı alanlar nelerdir?
Bankacılık hukuku düzenlemeleri. Bankaların kredi verme faaliyetlerine ilişkin düzenlemeler. Risk gruplarının ve kredi limitlerinin belirlenmesine ilişkin düzenlemeler. Bankaların yapısal likidite oranının hesaplanmasına ilişkin düzenlemeler. Finans sektörü borcunun yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeler. Daha fazla makale…
BDDK hangi bakanlığa bağlıdır?
BDDK hangi bakanlığa bağlıdır? Kurum, düzenleme ve denetimle ilgili olarak yasama organı tarafından kendisine verilen görev ve yetkileri bağımsız olarak ve kendi sorumluluğu altında yerine getirir ve kullanır. Kurumun kararları yeterlilik denetimine tabi tutulamaz.
BDDK kimleri denetler?
BDDK; bankalar, yabancı bankaların temsilcilikleri, banka dışı finansal kuruluşlar (faktoring, finansal kiralama ve finansman şirketleri, finansal holding şirketleri ve varlık yönetim şirketleri olarak tanımlanmaktadır) için kuruluş ve faaliyet izinlerini vermek, bu kuruluşları düzenlemek ve denetlemekten sorumludur.
Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumunun görevleri nelerdir?
BDDK’nın temel amaçları şunlardır: • Finansal piyasalarda güven ve istikrarı sağlamak, • Kredi sisteminin etkin bir şekilde işlemesini sağlamak, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini korumak, finans sektörünün gelişmesi için düzenleyici, denetleyici ve yaptırımcı işlevleri yerine getirmek.
BDDK maaşı ne kadar?
Röportaj. Neden TT oldu? Ankara’dan İstanbul’a taşınan 400 BDDK profesyoneli, geçim yardımı olarak ayda 45.000 lira ek ödeme alacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndaki en düşük uzman maaşı 40.000 TL civarında.
BDDK devletin mi?
Bağımsızlık. BDDK, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ve mevzuatla kendisine verilen düzenleyici ve denetleyici görev ve yetkileri bağımsız olarak ve kendi sorumluluğu altında yerine getirir ve kullanır. Kurumun kararları yeterlilik denetimine tabi tutulamaz.
BDDK personeli ne iş yapar?
Bankacılık sektöründe düzenleyici ve denetleyici rolüyle, bankacılık faaliyetlerinin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde yürütülmesini sağlamak, finansal istikrarı korumak, tüketici haklarını korumak gibi önemli görevleri bulunmaktadır.
Bankalara kim el koyar?
Buna göre, yakalama, hâkim kararıyla, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından, Cumhuriyet savcısına ulaşılamaması hâlinde ise kolluk kuvvetinin yazılı emriyle yapılabilir.
BDDK 8 madde nedir?
MADDE 8 – (1) Bankalar, Yeşil Varlık Oranı’nın pay ve paydasını oluşturan varlıklara ilişkin sınıflandırma, izleme ve kontrol süreçlerini ve bunlara ilişkin politikaları oluşturur, veri tabanlarında gerekli düzenlemeleri yapar ve raporlama sistemi oluşturur.
BDDK kime şikayet edilir?
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla dilekçe hakkınız kapsamında talep ve şikâyetlerinizi kamu kurumlarına iletebilir veya bilgi edinme hakkınız kapsamında kamu kurumlarından bilgi talep edebilirsiniz.
BDDK’nin temel amacı nedir?
Temel Değerler Enstitü, sorumluluk alanındaki düzenleyici ve politika araçlarını ekonomik duruma uygun olarak kullanır ve denetimine tabi kuruluşların faaliyetlerini güvenli ve sağlıklı bir şekilde sürdürmelerini sağlamak için gerektiğinde harekete geçer.
Bankayı hangi kuruma şikayet edebilirim?
BDDK’ya dilekçe ile şikâyette bulunmak istiyorsanız, dilekçenizde adınızı, soyadınızı, imzanızı, açık adresinizi ve TCKN numaranızı mutlaka belirtmeniz gerekmektedir, aksi takdirde başvurunuz işleme alınmayacaktır.
Merkez Bankasını kim denetliyor?
Buna göre, Cumhurbaşkanı, Bankanın işlem ve hesaplarını denetleme yetkisine sahiptir. Bankacılık Kanunu’nun 42. maddesine göre, Guvernör, Bankanın faaliyetleri ile uygulanan ve uygulanacak para politikası hakkında her yıl Nisan ve Ekim aylarında Cumhurbaşkanına rapor sunar.
BDDK devlet kurumu mu?
Finansal piyasalarda denetim ve gözetim sisteminin etkinliğinin artırılması ve bağımsız karar alma mekanizmalarının sağlanmasına yönelik yönergeler doğrultusunda, 23.06.1999 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4389 sayılı mülga Bankacılık Kanunu kapsamında kurum kurulmuştur. Şirket 1 Haziran 1999 tarihinde kurulmuş olup 23734 sicil numaralıdır. Kamu hukukuna tabi tüzel kişiliğe sahip idari ve mali statüdedir.
BDDK 8 madde nedir?
MADDE 8 – (1) Bankalar, Yeşil Varlık Oranı’nın pay ve paydasını oluşturan varlıklara ilişkin sınıflandırma, izleme ve kontrol süreçlerini ve bunlara ilişkin politikaları oluşturmak, veri tabanlarında gerekli düzenlemeleri yapmak ve raporlama sistemini kurmak zorundadır.
BDDK’ye şikayet nasıl yapılır?
BDDK üzerinden ekran okuyucu yazılımı kullanarak elektronik olarak şikayette bulunmak için aşağıdaki adımları izleyin. Adrese giriş yapın… 20 dakika içinde e-posta adresinize gönderilen mesajı açın ve mesajdaki bağlantıya tıklayın. Daha fazla makale…
BDDK personeli ne iş yapar?
Bankacılık sektöründe düzenleyici ve denetleyici rolüyle, bankacılık faaliyetlerinin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde yürütülmesini sağlamak, finansal istikrarı korumak, tüketici haklarını korumak gibi önemli görevleri bulunmaktadır.