Çorum İç Anadolu mu Karadeniz mi?
Çorum ili, İç Anadolu Bölgesi’nin kuzey kesiminde yer almaktadır.
Çorum’un eski adı nedir?
Gordiana önce Gordum’a, zamanla da Çorum’a dönüşmüştür. Antik Yunan kaynaklarında Çorum’un adı Niconia olarak geçmektedir. Bizans döneminde Evkaite olarak da bilinmektedir. 1072’deki Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Çorumlu olan ilin adı, 16. yüzyılın sonlarına doğru “lu” ekinin kaldırılmasıyla Çorum olarak kalmıştır.
Çorum hangi bölgede haritada?
Çorum ili, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde yer almaktadır. Karadeniz’in orta kesiminde yer alan Çorum ili, aynı zamanda İç Anadolu Bölgesi’nin kuzey kesiminde yer almaktadır.
Çorum hangi şehirden ayrıldı?
Ankara Savaşı’ndan sonra Osmanlı birliğini sağlayan Çelebi Mehmet ve oğlu (1413) II. Murat’ı Amasya valisi olarak atadı. Bu dönemde Çorum Sancağı Amasya’ya bağlandı. Cumhuriyet döneminde Çorum, 20 Nisan 1924’te ilk kez şehir statüsüne kavuştu.
Karadeniz Bölgesi illeri nelerdir?
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 13 Mayıs 2020 tarihli ve 2538 sayılı Kararname ile Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat ve Trabzon illerinden oluşan DOKAP BKİ sorumluluk alanına Amasya ve Çorum illeri eklenerek il sayısı 11’e çıkarılmıştır.
Amasya iç Anadolu mu?
Amasya İli; Orta Karadeniz Bölgesinin iç kesiminde yer alır. Doğusunda Tokat, güneyinde Tokat ve Yozgat, batısında Çorum ve kuzeyinde Samsun illeri ile çevrilidir.
Çorum neyi meşhur?
Çorum’un meşhur yemekleri şunlardır: Kuzu Tandır, Pastırmalı Makımak, Çorum Mantı, Keşkek, İskilip Dolması, Çatal Asi Çorbası, Çorum Baklava.
Çorum’un en büyük ilçesinin adı nedir?
Osmancık, merkez nüfus bakımından Sungurlu’yu geride bırakarak nüfus bakımından Çorum’un en büyük ilçesi oldu. Osmancık’ın nüfusu 30.781 olarak bildirilirken, ilçe merkezi Sungurlu’nun nüfusu 30.456 idi. Toplam nüfus bakımından Sungurlu ilk sırada yer alıyor.
Çorum Rum mu?
16. yüzyılda Yunan devletine katılan Çorum Sancağı, Çorumlu, İskilib, Osmancık, Karahisar-ı Demirli ve Katar kazalarından oluşuyordu[4]. Defter kayıtlarına göre 1576 yılında Çorum Sancağı’nda 39’uncudur.
Çorum’un hangi meyvesi meşhurdur?
“Hünnap”, “Çiğde”, “Ünnap”, “Kaya İğdesi” olarak da adlandırılan yöreler de vardır.Hünnap, aslen Çin kültürüne özgü bir meyvedir.
Çorum’u kim aldı?
Zorlu savaşların ardından Melik Ahmet Danişmend Çorum bölgesini Bizans İmparatorluğu’ndan aldı. Halk Müslüman oldu ve sadakat gösterdi.
En çok şehir hangi bölgededir?
Kentsel nüfusun yarısından fazlası Karadeniz, Doğu Anadolu, Ege ve İç Anadolu bölgelerindeki kentlerde yaşarken, üç bölgede kentsel nüfus yüksektir (Şekil 3). Kentsel nüfusun %78’i Karadeniz bölgesindeki kentlerde yaşarken, bu oran Akdeniz bölgesinde %49, Marmara bölgesinde ise %25’tir.
Çorum’a neden Çorum denmiş?
Evliya Çelebi Seyahatnamesinin II. Cildinin 407. sayfasında, yörenin havasının astım hastalarına iyi gelmesi nedeniyle Selçuklu Sultanı Kılıç Arslan’ın hasta oğlu Yakup Mirza’yı ve yüzlerce yoksulu (bakımsız, güçsüz, hasta) buraya gönderdiği ve sağlıklarına kavuştukları belirtilmektedir. Bu nedenle şehre Çorum adı verilmiştir.
Çorum’u kim fethetti?
Bir hafta süren kuşatmanın ardından Nikonya (Çorum) şehri ele geçirildi (1075). Melik Ahmet Gazi, Oğuzların Alayuntlu boyunun Çorumlu boyunun başı olan İlyas Bey’i Çorum’un hükümdarı olarak bıraktı; Osmancık’ı almak üzere İltekin Gazi ile birlikte Çorum’dan ayrıldı.
Çorum hangi Türk boyundandır?
Çorum merkez ve ilçeleri ile bazı köylerde yaşayan Türk boylarının adları derlenmiştir. A. Haber’in raporuna göre Anadolu’yu Türk yurdu yapan Oğuz boylarını iyi anlamak gerekir. Çorum-Osmancık Aşağı Dodurga (Dodurgalar).
Çankırı Karadeniz mi?
Çankırı, İç Anadolu Bölgesi’nin Karadeniz Bölgesi’ne doğu-batı doğrultusunda geçiş noktasında yer alan, 130 km uzunluğunda, 80 km genişliğinde bir ildir.
Samsun Karadeniz mi?
Karadeniz Bölgesi illerinin (Amasya, Artvin, Bolu, Giresun, Gümüşhane, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Zonguldak) sanayi potansiyeli. Yayınlandığı: (y.y): Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Genel Müdürlük Araştırma Planı Projesi, 1982.
Tokat Karadeniz mi?
Tokat, Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz Bölgesi’nin iç kesiminde yer alır. Kuzeyde Samsun, kuzeydoğuda Ordu, güneyde Sivas, güneybatıda Yozgat ve batıda Amasya ile çevrilidir. İlin yüzölçümü 9958 km2’dir. Bu yüzölçümüyle Türkiye topraklarının %1,3’ünü kaplar.
Çorum’un neyi meşhur?
Çorum’un meşhur yemekleri şunlardır: Kuzu Tandır, Pastırmalı Makımak, Çorum Mantı, Keşkek, İskilip Dolması, Çatal Asi Çorbası, Çorum Baklava.
Tavsiyeli Bağlantılar: 0 Hangi Elemandır